Eivind lever drømmen på Tonstad

Når temperaturen øker og snøen synker er leder for vedlikeholdsstyring, Eivind Skregelid, i sitt ess. «Eda mil» på skøyteskiene etter jobb er den perfekte avkobling etter en travel arbeidsdag.

Jeg er en person som liker å lede og bidra til utvikling, og i jobben jeg har nå er det gode muligheter for det.

- Eivind Skregelid, leder vedlikeholdsstyring i Sira-Kvina

Lederen for vedlikeholdsstyring i Sira-Kvina kraftselskap har en utstoppet svartbjørn i stuen og et bisonhode på veggen i kjelleren. Han har som regel ski og fiskestang i bilen og er engasjert i både idrett, friluftsliv, lokalmiljø og i Sira Kvina-ansattes ve og vel.

Han er en ekte Sirdøl vil nok mange si. Født med ski på beina, fiskestang i hånda og jaktgevær over skulderen. Og jammen hadde han elektrikerferdigheter også. Dermed ble veien inn i vannkraftsbransjen og Sira-Kvina naturlig.

Eivind var glad da han kunne legge den dårligste vinteren i manns minne bak seg, og bruke mer tid på sin nye kjæreste. I juni 2024 fikk han også den nye jobben som leder for vedlikeholdsstyring, etter å ha vært komponentansvarlig i en lengre periode. Den nye jobben innebærer også et større ansvar for 11 ansatte, en solid gruppe bestående av elkraft- og maskiningeniører.

Snøsmelting og bakervarer

Fra kontorvinduet har Skregelid utsikt over Sirdalsvannet og til det han og kollegene med glimt i øyet kaller «mopeden», Å Energis kraftverk «Finså». Et kraftverk som har en installert effekt på 23 MW og en produksjon på 147 GWh. (til sammenligning har Tonstad kraftverk en installert effekt på 960 MW og en produksjon på 3800 GWh) Tonstad er også det mest-produserende kraftverket i landet.

Tobarns-faren Eivind er en av rundt 1000 innbyggere som bor på Tonstad, og blant de 120 som jobber i kraftselskapet Sira-Kvina. Skregelid har ansvar for sikkerhet, vedlikehold og jobber blant annet sammen med ingeniørresursene for å optimalisere og revidere vedlikeholdsprogram- og rutiner i vedlikeholdssystemet, samt bidra til å koordinere prosjekter og utbedringer.

- I Sira-Kvina drifter vi også et såkalt SF6-anlegg, forteller Skregelid som nå er inne på noe viktig. For på dette området er Sira-Kvina kjent for å ha høy kompetanse. - Vi samarbeider tett med Statnett og har tatt på oss flere oppdrag for BKK / Eviny. På den måten kan vi dele kunnskapen og erfaringen vi har gjort oss på dette området, sier Skregelid som har mye av æren for erfaringsoverføringen.   

- Jeg er en person som liker å lede og bidra til utvikling, og i jobben jeg har nå er det gode muligheter for det, sier Eivind.

Han har tidligere vært leder i fagforeningen NITO og har vært ansattrepresentant i styret til Sira-Kvina.

Født med ski på beina

Tonstad Bakeri ligger sentralt i sentrum og er kjent for sine gode boller og brød. Nå sitter Eivind på generasjonsbakeriet og tygger i seg en god og saftig solskinnsbolle. Vinteren er i ferd med å slippe taket, men fortsatt er det gode skiforhold.

- Det beste med denne tiden på året, etter påske, når nettene er kalde, og solen smelter litt snø på dagtid, er når jeg kan få meg en lang skitur innover heia.  Det å suse på ski innover heia, eller «eda mil» som Eivind sier, på skøyteski på skareføre – det er det beste han vet.

Eivind Skregelid er oppvokst i Sirdal, født av foreldre fra Flekkefjord. Med en far som jobbet som hydrolog i Sira-Kvina i over 40 år, har han praktisk talt «vokst opp» i Sira-Kvina.

Foreldrene slo seg ned på Tonstad på grunn av jobb og interessen for natur og friluftsliv. For Eivind ble det en strålende oppvekst.

- Jeg har gått sinnsykt mye på ski. I hele oppveksten, på skigymnaset og i hele mitt voksne liv. Langrenn, skiskyting, løping og fotball. På Tonstad er folk aktive som få, forteller Eivind som foruten å gå på ski også spiller på A-laget, er aktiv fiske- og jaktmann og aktiv i mye av det sosiale som skjer i bygda.

Fabelaktig med fagbrev

Unge nyutdannede med fagbrev både var og er veldig attraktive for Sira-Kvina, noe som også   gjorde det lett å velge fagretning for Eivind. Han begynte med å ta fagbrev som energimontør i Sira-Kvina.

- Etter endt læretid gikk turen videre til Stavanger på teknisk fagskole. Jeg var heldig og fikk fast jobb i Sira-Kvina mens jeg gikk på skole i Stavanger. Etter hvert, da barna var små, begynte jeg på deltidsstudier på NTNU i Trondheim for å ta Bachelor innen elkraft. Det ble noen ekstremt travle år med jobb, studier og familie.

Sira-Kvina har endret seg som selskap siden Eivind startet opp som lærling i 2003. På den tiden var det mer en driftsorganisasjon. Mens nå er det veldig mye mer som skjer. Alt det gamle skal fortsatt vedlikeholdes, men nå har vi også flere store og spennende prosjekter på gang.  

- Vi har behov for unge, flinke folk og har planer om å vokse de neste årene. Flere pumpekraftverk kan bli en realitet og vil komme til å kreve flere folk, forteller Skregelid.

Ak&Ve

Miljø og kultur i Sira-Kvina kraftselskap er suverent. Det mener i hvert fall lederen i festkomiteen «Ak&Ve», også dette Skregelid. Årlige fester på høst og vår, julebord, utenlandsturer, fysisk aktivitet med mer.

- Vi jobber aktivt året rundt med ulike aktiviteter og initiativ for at ansatte skal trives og utvikles sosialt. Den gode oppslutningen tror Skregelid henger sammen med trygghet og tillit og at innbyggerne på Tonstad er ekstra glade i hjemplassen sin.

- Vi har et lite samfunn og er omgitt av vanvittig flotte friluftsmuligheter, sier Eivind som selv fisker daglig mens han drømmer om jakt i Alaska. Det er nemlig lenge siden langturen i 2009, da han var på jakt i Canada og kom hjem med en bjørn i bagasjen! I dag har svartbjørnen fått hedersplass i stuen, som jo i seg selv er imponerende. Men overraskelsen slutter ikke der. I kjelleren har nemlig Skregelid flere titalls utstoppede dyr; store dyr, farlige dyr. Elg, hjort, bison, rev, ...! «Skregelids eget museum» - på Tonstad, rett og slett.

Forrige
Forrige

Hun tok et grønt skifte

Neste
Neste

Tennes av hestekrefter og pinlig nøyaktighet