Nå er Geir Josdal lærling i Sira-Kvina, og i gang med sitt andre fagbrev i kraftselskapet. Han er 22 år, bor i sin egen enebolig på Josdal og spiller fotball på Tonstad sitt 5. divisjons lag. Geir er en travel fyr og denne mandagen har han egentlig fri. Han skal nemlig få sauene ut på beite.

 Jeg kan med hånden på hjertet si, at dette er verdens beste sted å jobbe!

Geir Josdal, lærling i energioperatørfaget

Kraftverk

Scooterføre

- Som lærling i energioperatørfaget er jeg en del av det vi kaller for «område Nord». Det vil si at vi har ansvar for kraftverkene Tjørhom, Duge, Roskrepp og Kvinen. Min jobb er å lære meg så mye som mulig om drift og vedlikehold i kraftverkene, forteller Josdal og gir uttrykk for at dette er noe han liker veldig godt. - Jeg kan med hånden på hjertet si, at dette er verdens beste sted å jobbe!

Geir begynte i Sira-Kvina som industrimekanikerlærling på mekanisk verksted i 2020. I 2022 startet han på sitt andre fagbrev som energioperatør, og ble da en av ti som jobber i område Nord sammen med mekanikere, elektrikere og andre energioperatører. Kraftverkene de opererer produserer totalt 1086 GWh og kollega og leder Stig Tjomlid har ansvaret for at jobben blir gjort. Kraftverkene ligger med en viss avstand og alle fire har jevnt over høy produksjon. Det betyr mye jobb for Geir og kollegene. Olje og filter skal byttes, komponentene må fungere som de skal, og jevnlige inspeksjoner skal foretas.

Kraftverkene ligger ikke nødvendigvis tett til kjørbar vei, og det hender ofte, særlig gjennom vinteren, at Roskrepp, Kvinen og Duge må befares med scooter. Akkurat det har ikke Geir noe imot. Han har kjørt scooter siden han var liten og har scooter som en av sine lidenskaper. Han kjører mye, ofte og han kjører fort – i Sirdal snøscooterklubb.

- Når vi kjører løp er det enten løp over 2-dager eller drag racing. Ved sistnevnte handler det om å komme kjappest mulig i mål på en gitt distanse. Da kommer gjerne speedometeret opp i 180-190 Km/t. Men, understreker han, dette er kun på løp. På fritid eller på jobb er scooteren bare et fremkomstmiddel, et ekstra kjekt fremkomstmiddel, vel å merke.

Geir Josdal med sauene

Tonstad forever

På gården hjemme har Geir nylig kjøpt seg enebolig, og på sikt har han lyst å overta familiegården. Som tredje generasjons gårdbruker her på Josdal, har han mange planer for hva han ønsker å utrette på stedet. Og det gleder ham å se at det ikke bare er han som er hjemmekjær.

- Jeg merker at stadig flere jevnaldrende som kommer fra Tonstad, kommer hjem etter studier. Og det er ikke så rart. Det er jo en fin plass å bo, sier han beskjedent og legger til.  

- «Eg lige meg best heima..»

I 2026 skal Geir ta fagbrevet. Men fram til da er det kraftverksdrift som gjelder. Han kjenner på god mestring og at oversikten på hvordan et kraftverk drives begynner å sette seg for alvor.

- Jeg planlegger å ta teknisk fagskole etter at fagbrevet er på plass, og ser fram til en jobb i et arbeidsmiljø som jeg liker veldig godt. - Her er det jordnære, imøtekommende folk som vil hverandre vel, sier 22-åringen. Det må sies å være en god start på arbeidslivet.

Traktor